Mobile First Webdesign heeft mobiele apparaten zoals bijv. Ipads en smartphones, als uitgangspunt bij het ontwerpen en bouwen van websites. Het gaat hierbij om responsive websites. Dit zijn websites die ‘meebewegen’ met het formaat van het apparaat waarop de website getoond wordt. In het geval van Mobile First webdesign wordt het ontwerp van een website die weergegeven wordt op niet-mobiele apparaten afgeleid van het mobile first ontwerp.
Bij traditionele webdesign is het vaak andersom: daarbij wordt de ontwikkeling van een mobiele site juist van het grotere ontwerp afgeleid.

Mobile first webdesign en SEO

Als je website responsive is dan waardeert Google dat zeer. Immers steeds meer bezoekers gebruiken smartphones, iPad’s etc. Dus als je website er ook op mobiele apparaten goed uitziet en ‘meebeweegt’ met het formaat van het mobiele apparaat, dan is dat een pré voor Google. Google wil het de gebruiker zo gebruiksvriendelijk mogelijk maken. Want hoe meer mensen Google gebruiken, des te beter dat is voor Google’s business case.
Dat betekent dat wanneer je je website responsive maakt, zoekmachine Google je website hierdoor hoger zal ranken. En waarom dan niet direct kiezen voor mobile first i.p.v. traditionele webdesign? Het is nl. voor een ontwerper ook makkelijker om een goed werkend mobile first webdesign om te bouwen naar een groot/groter niet mobiel apparaat dan andersom.