Een sitemap is een lijst waarin alle webpagina’s van een website worden genoemd.

Waarom heb je een sitemap nodig?

De eerste reden waarom je deze nodig hebt is dat het klantvriendelijk naar je bezoekers toe is. D.m.v. een sitemap wordt een bezoeker nl. via een een aantal hoofdcategorieën getoond hoe de website in elkaar zit. Dit geeft inzicht, duidelijkheid en vergemakkelijkt het zoeken naar informatie op de website. De tweede reden is dat zoekmachines d.m.v. crawlers het web afspeuren op zoek naar (nieuwe) informatie. D.m.v. een gestructureerde sitemap kan bijv. zoekmachine Google beter inschatten wat het doel is van de website. Op deze manier kan Google de site beter onder de juiste doelgroep presenteren. Dit komt de SEO ten goede.

Twee soorten: sitemap en sitemap.xml

De ‘gewone’ sitemap, bedoeld voor de bezoeker op de website, wordt gerealiseerd d.m.v. HTML of CMS. Omdat deze sitemap echt bedoeld is om de bezoeker overzicht te geven is deze sitemap dan ook prima leesbaar.

De sitemap.xml, bedoeld voor gebruik door zoekmachines, gaat via een XML-bestand. Dit is een meer technisch bestand en ook minder goed te begrijpen voor bezoekers. Door het XML-bestand conform de hiervoor ontwikkelde richtlijnen in te delen kan het XML-bestand geoptimaliseerd worden voor de zoekmachines. Er kan extra informatie aan worden toegevoegd, zoals bijv. wanneer een pagina voor het laatst werd gewijzigd, hoe snel een pagina opnieuw door de zoekrobotjes van zoekmachines moet worden gecheckt etc. Kortom, de sitemap.xml wordt gebruikt door webmasters en SEO-specialisten.

Wanneer is het hebben van een sitemap onontbeerlijk?

Als je net een nieuwe website hebt, dan kan het handig zijn een sitemap aan te maken. Een goede SEO specialist zal hier altijd op aan sturen. Des te eerder de zoekmachines de informatie van je website oppikken, des te sneller er SEO resultaten zullen komen. Daarnaast biedt een sitemap voor SEO extra kansen m.b.t. keywords. Ook als je website erg groot is, is een sitemap onontbeerlijk. D.m.v. de sitemap kan er duidelijkheid verschaft worden aan zoekmachines, zodat geen enkele pagina door de crawlers gemist wordt.