Een header tag of headings, zijn de koppen van een contentpagina. Dit is wat anders dan een head-tag. Een head-tag staat bovenin HTML en komt op iedere pagina terug. Een heading is een andere tag, waarmee je dus een kop of sub-kop aangeeft. Je gebruikt een heading-tag om structuur aan te brengen in je content. Bezoekers en zoekmachines kunnen daardoor snel zien waar de inhoud van de pagina over gaat.

Welke heading tags zijn er?

Heading tags lopen van van H1 tot H6. De H1 tag is de meest belangrijke en bevat de titel of hoofdkop van een pagina. Voor SEO is het belangrijk dat je deze H1-kop maar één keer gebruikt per pagina. Anders kunnen zoekmachines niet goed inschatten wat de inhoud van de pagina is. Immers als er meerdere H1’s zijn, weten zoekmachines zoals bijv. Google niet welke H1 het belangrijkste is en daarmee dus, welke content het belangrijkste is en waar de pagina in essentie over gaat. Daarom moet je de H1 slechts 1 x gebruiken per pagina én moet deze een goede samenvatting van de inhoud van de pagina geven.

Daarna komt de H2-tag, die je gebruikt voor tussenkopjes. Met een H2 geef je een samenvatting van de inhoud van een alinea weer. Een H2-tag kun je vaker gebruiker dan een H1. Eventueel kun je binnen een lange alinea nog de H3-tag gebruiken, die dan weer een volgend subkopje aangeeft.