We pakken de draad, zoals gezegd, weer op bij Goal 3 en 4. Daarna gaan we natuurlijk door naar de concrete ‘Strategies’ en ‘Measures’. Tot slot vind je het complete OGSM plan op 1 A4-tje en lees je, zoals beloofd ;-), of mijn persoonlijke goede voornemen wel, niet of deels is geslaagd.

Goal 3

Goal 3: Gezonder eten. Hm, ook dat biedt heel veel ruimte voor interpretatie. Dat moet nauwkeuriger. Hoe dan wel? De voedingsexpert laat me weten dat ik dagelijks ongeveer 2500 calorieën (kcal) binnen krijg. Om af te vallen moet ik zakken naar 2000 calorieën per dag. Dat is niet te extreem en zeker in combinatie met 2x per week intensief sporten moet dit er voor zorgen dat ik voldoende ga afvallen.

Om te zorgen dat ik dit op de lange duur ook vol kan houden is het advies om niet in 1 ‘big bang’ over te gaan tot 2000 calorieën. Geleidelijk aan moet ik mijn eetpatroon steeds een beetje bijstellen. De bedoeling is: vanaf start 2350 calorieën. Na 3 maanden terug naar 2200 calorieën. Na 6 maanden naar 2100. En na 9 maanden terug naar 2000 calorieën. Samen met de diëtiste heb ik nu een voedingsschema opgesteld waarmee ik dagelijks op de gewenste hoeveelheid uitkom.

Goal 3, gezonder eten

Vanaf de start: 2350 calorieën per dag
Na 3 maanden: 2200 calorieën per dag
Na 6 maanden: 2100 calorieën per dag
Na 9 maanden: 2000 calorieën per dag

Goal 4

Goal 4: Minder calorieën-houdende dranken drinken. Ai. Nu moet ik even met mijn billen bloot. Ik ben namelijk al jaren een fervent jus d’orange drinker. Uit pak. En het wordt nog erger: steevast pak ik er een blokje kaas bij. Zeg maar gerust, blok kaas, want het is echt een flink plak…… Ja, ja, geen beste.

OGSM voorbeeldenMijn vrouw ruikt haar kans en heeft inmiddels niet meer mijn buik, maar veel meer mijn ambitie omarmd. Ze draagt een mooie, simpele oplossing aan. Ik krijg een drankproeverij voorgeschoteld. Mijn enthousiasme maakt al snel plaats voor flinke terughoudendheid. Eerst reken ik nog op een smakelijke proeverij van verschillende donkere biertjes. Al gauw begin ik een donker bruin vermoeden te krijgen dat mijn vrouw een andere opzet heeft.

Als ze terug gekomen is van haar rondje supermarkt wordt mijn vrees bewaarheid: er staan 4 glazen met elk een andere frisdrank erin. Het pleidooi van mijn vrouw is simpel, feitelijk en sterk. 1 Glas jus d’orange bevat net zoveel calorieën als 6(!) glazen van een nieuwe frisdranksoort. Oftewel, als ik 1 glas van het nieuwe frisdrank drink, dan scheelt me dat ca. 85% aan calorieën.

Okay. Met frisse tegenzin ga ik dit toch een kans geven. Ik ga proeven, maar verwacht niks van deze caloriearme drankjes. Maar wonder boven wonder: 1 van de nieuwe frisdranken is eigenlijk verrassend lekker. Dus ben ik tóch best blij met dit goede idee!

Nu is mijn nieuwe ambitie niet als straf bedoeld. Het is dan ook niet de bedoeling mijn gewoontes met een ‘big bang’ aan te passen. Dat voelt niet goed. Ik besluit om mijn gedrag en patroon aan te passen, maar in het weekend wordt de nieuwe regel dat ik dan 1 pak jus d’orange kan opdrinken. Mét een plak kaas. Een dun plakje kaas welteverstaan. Grappig, trouwens. Het dunne plakje kaas smaakt echt nét zo lekker en goed als het dikke blok waar ik eerst altijd van smulde. Het gevoel erna is alleen wel 10x beter: het geeft elke keer als het lukt om me aan deze nieuwe regel te houden erg veel voldoening. En het is helemaal niet eens zo heel erg moeilijk om te veranderen, zo blijkt later. Mooi. Twee vliegen in 1 klap!

Goal 4: Minder calorieën-houdende dranken drinken
Door de week:

  • overdag water
  • ’s avonds max 2 glazen nieuwe frisdrank

Weekends: max. 1 pak jus d’orange

Stap 3: bepaal de Strategies

De Objective is helder. Net als de bijbehorende Goals. Door goed scherp na te denken heb ik zelfs al een aantal manieren bedacht om de Goals en het Objective te gaan halen. Stukje bij beetje krijgt mijn plan vorm. Tijd dus nu om de Strategieën scherp te krijgen.

Het blijkt vaak mogelijk te zijn om heel veel strategieën te bedenken. En zeker als je een visie wilt verwezenlijken in een bedrijf of organisatie. Dan komen betrokkenen met heel veel (andere) ideeën naar je toe. Het is goed om de mensen, die er straks mee van doen krijgen, erbij te betrekken. Houd in dit proces rekening met zowel positieve als minder positieve feedback.

Je hoort waarschijnlijk het liefst positieve feedback. Realiseer je dan dat negatieve feedback zeer waardevol kan zijn om het bedrijf of de organisatie te laten groeien. Pik het signaal op dat de betrokkenen geven. Als het nodig en wenselijk blijkt te zijn om het bedrijf of de organisatie hierop aan te passen, dan is nl. de kans dat je extra betrokkenheid en motivatie terug krijgt best groot.

En is aanpassing niet mogelijk of geen prioriteit? Ga ook dan het gesprek aan met deze groep mensen. Laat merken en voelen dat je begrip hebt voor hun feedback. Laat zien dat je alle feedback serieus neemt en geef aan waarom het op dit moment niet in het plan kan worden aangepast.

In de eerste plaats haal je dus je informatie en ideeën op. In de tweede plaats is dit een heel natuurlijk moment om draagvlak te creëren voor de Objective en de koers om hier te komen.

Inmiddels zie ik nu verschillende manieren om mijn persoonlijke Goals en Objective te halen:

  • fitnessen
  • krachttraining
  • hardlopen
  • niet meer uit eten
  • geen alcohol
  • geen koeken en andere tussendoortjes meer
  • op feestjes het gebak overslaan
  • met bijzondere dagen geen bijzondere menu’s meer
  • die overheerlijke advocaatrepen voortaan laten staan
  • enz.

Ik krijg spontaan buikpijn van deze lijst. De goede moed is heel rap naar mijn loden schoenen gezakt….. Het lijkt verdikke wel of ik monnik moet gaan worden. Op zich niks mis mee. Maar ik voorzie al dat ik dit op de lange termijn never nooit niet ga volhouden. Dit is niet wat ik wil. Het is nog niet eens een wens van me!

Van hardlopen bijvoorbeeld weet ik al dat ik er een bloedhekel aan heb. In de zomer liep ik altijd hard om mijn conditie op peil te houden voor mijn voetbal. Het was niet te geloven, wat was dat altijd een crime om het die 3 maandjes vol te houden. En wat was ik blij dat we na de zomer weer gewoon voetbaltraining hadden. Goed, kleine kans dat ik dat dus in mijn systeem ga krijgen voor de lange termijn. Deze strategie mag dan goed zijn; ik schrap ‘m wel mooi. Voelt goed ;-)

Terug naar het uitgangspunt. Ik ben op zoek naar de Strategieën die ik nodig heb om mijn Goals en Objective te halen. Tegelijkertijd zoek ik de strategieën die ik vol kan houden. Ook op lange termijn. Als ik de lijst goed kritisch bij langs loop houd ik daarna deze strategieën over :

  • vet verbanden met fitnessen
  • meer actief bewegen waar dit kan
  • lekkere verleidingen weerstaan
    • tussendoortjes > geen tussendoortjes
    • koeken > alleen ’s ochtend een halve eierkoek bij het eerste bakje koffie
  • minderen met drinken:
    • alcohol > wijn is fijn, maar een glas vol? Max. tot 1 cm gevuld, is genoeg
    • jus d’orange > alleen vrijdag- t/m zondagavond; max. 1 pak (1L) per weekend
    • Caloriearm >
        • door de week overdag water
        • ochtend max. 2 bakjes koffie; ’s middags max. 1 bakje koffie
        • ’s avonds 1-2 glazen caloriearme frisdrank
  • minderen met voedsel:
    • avondeten ? ‘gewoon’ 1 bord eten. Dat is genoeg; niet meer: ‘nog een klein beetje, omdat het zo lekker is’
  • met bijzondere dagen geen bijzondere menu’s meer

Over de meeste strategieën ben ik dik tevreden. Ik merk zelfs dat ik er zin in krijg om de strijd aan te gaan. Een paar strategieën lijken op elkaar en kan ik samenvoegen. Mooi zo. Alleen de laatste strategie houdt me bezig. Die voelt niet goed.

‘Met bijzondere dagen geen bijzondere menu’s meer ‘ ga ik zeker weten een tijd vol houden. Maar ik merk dat ik er niet 100% achter sta. Het is namelijk sowieso niet echt gezellig. Daarnaast voelt deze te streng. Voor mij in ieder geval. Bovendien heb ik sterk het gevoel dat deze strategie niet noodzakelijk is om mijn Goals en Objective te halen.

OGSM templateDe OGSM-methode zegt hier: kies precies die strategieën waarmee je de Goals en Objective verwacht te halen. En dan ook precies die strategieën en alleen die strategieën. Tijd om te checken.

Kan ik het ook zonder een strategie die er nu bij zit? Als ik zonder kan, dan is deze strategie niet sterk genoeg. Dus strategie schrappen! Andersom geldt ook: ben je niet helemaal overtuigd dat het met deze strategiën gaat lukken? Dan mis je kennelijk een strategie en moet er nog wat onderzoek verricht worden om de ontbrekende strategie te achterhalen.

Goed. Ik schrap mijn laatste en voeg wat samen. De volgende strategieën blijven nu staan:

  • Extra vet/calorieën verbanden met fitnessen en meer actief bewegen
  • Lekkere verleidingen weerstaan
    • tussendoortjes > geen tussendoortjes
    • koeken > alleen ’s ochtend een halve eierkoek bij het eerste bakje koffie
  • Minderen met drinken:
    • alcohol > wijn is fijn, maar een glas vol? Max. tot 1 cm gevuld, is genoeg
    • jus d’orange ? alleen vrijdag- t/m zondagavond; max. 1 pak (1L) per weekend
    • Caloriearm >
      • door de week overdag water
      • ochtend max. 2 bakjes koffie; ’s middags max. 1 bakje koffie
      • ’s avonds 1-2 glazen caloriearme frisdrank
  • Minderen met voedsel:
    • avondeten ? ‘gewoon’ 1 bord eten. Dat is genoeg; niet meer :‘nog een klein
      beetje, omdat het zo lekker is’

Het wordt al weer een stuk duidelijker hoe ik mijn Goals en Objective ga halen. Nu is het zaak om iedere strategie scherper te formuleren. Dat doe ik weer aan de hand van het doel-door-doen denken. Opnieuw word ik gedwongen nog beter na te denken over wat ik ga doen en hoe dan. Eén van de krachten van de OGSM-methode.

Hier komt mijn uiteindelijke resultaat. En daarbij meteen de check of ze voldoen aan de OGSM-criteria.

  1. Extra vet/calorieën verbranden door op zowel dinsdagochtend als vrijdagochtend hard te lopen op de crosstrainer, elke dag een ochtendwandeling te maken ( en te lopen waar/wanneer dit kan, te fietsen i.p.v. auto te nemen, trap i.p.v. lift nemen)
    • Doel-door-doen: Check!
    • SMART (specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch, tijdgebonden): Check!
      NB: De laatste 3 doen-strategieën zijn minder goed meetbaar. Daarom heb ik ze hier tussen haken gezet. Ze horen niet in het OGSM thuis of ik zou ze  nog moeten aanscherpen.
      Deze 3 non-voorbeelden laat ik hier voor mijn voorbeeld-OGSM nu bewust zo staan. Aan jou de eer om erover na te denken hoe deze aangescherpt kunnen worden of dat ze misschien weggehaald moeten worden ;-)
    • Noodzakelijke strategie: Check!
  2. Lekkere verleidingen weerstaan door doordeweeks geen tussendoortjes te nemen en niet-primaire calorieën verminderen door nog max. halve hoeveelheid te nemen van: koek bij mijn 1ste kop ochtendkoffie, chips in het weekend, blokje kaas en mijn niet te versmaden advocaatreep
    • Doel-door-doen: Check!
    • SMART (specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch, tijdgebonden): Check!
    • Noodzakelijke strategie: Check!
  3. Minder calorieën uit drinken binnen krijgen door vaker te kiezen voor caloriearme frisdrank
    • Doel-door-doen: Check!
    • SMART (specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch, tijdgebonden): Check!
    • Noodzakelijke strategie: Check!
  4. Eten met mate door geen 2e keer op te scheppen met avondeten
    • Doel-door-doen: Check!
    • SMART (specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch, tijdgebonden): Check!
    • Noodzakelijke strategie: Check!

OGSM zegt: gebruik maximaal 5 verschillende strategieën. Het is vrijwel altijd mogelijk om het binnen deze 5 strategieën te houden. Daarom werkt een OGSM binnen organisaties ook zo goed. De doelen en manieren om die doelen te halen worden d.m.v. OGSM nl. overzichtelijk en meetbaar. Geen dikke rapporten of boekwerken waar je je doorheen moet worstelen en waar je na het lezen ervan nog steeds geen idee bij hebt waar je moet beginnen. Nee, je plan, bijv. jouw business strategy met OGSM ‘gewoon’ op 1 A4 én SMART. Dáár worden we blij van!

Ik heb er in mijn plan nu 4. En notabene precies de 4 waarmee mee ik er op vertrouw dat de Goals en Objective gehaald gaan worden. Goed bezig. Door naar de laatste stap.

Stap 4: bepaal de Measures

Nu ook de strategieën helder zijn gedefinieerd rest ons nog één stap. We willen onderweg kunnen checken en meten of we met het uitvoeren van de strategieën op de goede weg zitten. Hoe kunnen we dat het beste doen? Natuurlijk door de laatste letter van het OGSM uit te voeren: het vaststellen van de Measures.

Meten van strategie 1: Extra vet/calorieën verbranden door op zowel dinsdagochtend als vrijdagochtend hard te lopen op de crosstrainer, elke dag een ochtendwandeling te maken. Meetcriteria:

  • Minimaal 75x per jaar fitnessen. Streven is 2x per week trainen. Ik hou er rekening mee dat trainingen uitvallen wegens omstandigheden (feestdagen, ziekte, werkdrukte etc.). Het minimum dat ik nodig verwacht te hebben is gemiddeld 1,5x per week fitness.
    Dat moet ook te realiseren zijn en is acceptabel. Het is niet alleen een meetbare hoeveelheid. De mogelijkheid om dit te monitoren is er bij mijn fitnessschool, want er wordt gewerkt met passen en registratie. Prima manier dus. Prima SMART!
  • Elke training ca. 45 tot 60 minuten. Als ik er toch ben, kan ik meteen ook andere nuttige oefeningen doen. Ik heb al jaren een hardnekkige ontsteking in mijn schouder. Deze komt bij repeterende poetsbewegingen om de haverklap terug. Lastig en pijnlijk. Misschien kan ik deze in de training ook sterker maken. Verbrand ik weer extra calorieën. En ik krijg de kans om mijn lichaam te laten herstellen van de looptraining aan de start van mijn training. Uitstekende combi. Prima SMART.
  • Elke training: 2x 15 minuten op de crosstrainer: begin van training en eind van training.Het is verleidelijk om ‘maar’ 1x te gaan hardlopen. Hardlopen valt me immers ‘van nature’ zwaar. Maar twee keer 15 minuten hardlopen zal meer effect hebben op mijn afvallen. Daarnaast hoop en verwacht ik dat ik binnen een paar maanden ook de 2e keer comfortabel(er) zal lopen. Specifiek, meetbaar, acceptabel/ambitieus, realiseerbaar, tijdgebonden. Ook SMART.
  • Sept 2017: gedurende 15 minuten gemiddeld 12 km/u lopen. Een persoonlijk doel voor mijn strategie ;-). SMART!

Meten van strategie 2: Lekkere verleidingen weerstaan door doordeweeks geen tussendoortjes te nemen en niet-primaire calorieën verminderen door nog max. halve hoeveelheid te nemen van: koek bij mijn 1ste kop ochtendkoffie, chips in het weekend, blokje kaas en mijn niet te versmaden advocaatreep. Meetcriteria:

  • Nul tussendoortjes op doordeweekse dagen
    Zo. Dit is volstrekt duidelijk; hier zit geen straaltje licht tussen. SMART dus!
    Het belangrijkste is dat ik er achter sta en het zie zitten en er vertrouwen in heb dat dit er mede voor zal zorgen dat ik mijn Goals ga halen.
  • Max. de helft nemen bij lekkers wat nog wel ‘mag’ zoals bijv. de dagelijkse koek bij de koffie, en het blokje kaas en chips in het weekend. Ik heb dus al even ‘proefgedraaid’ met dit meetcriteria. En de smaak is nog steeds heerlijk, het is alleen ietsje sneller op ;-). Ik weet nu al dat ik er meer van ga genieten en het meer ga waarderen. Ik zie het wel zitten, kom maar op! Het gaat ook niet om kwantiteit maar om kwaliteit ;-) Prima SMART.

OGSM modelMeten van strategie 3: Minder calorieën uit drinken binnen krijgen door vaker te kiezen voor caloriearme frisdrank, een max. aan bakjes koffie en glaasjes wijn en het drinken van water. Meetcriteria:

  • 3 glaasjes wijn met een laagje van max. 1 cm per week
    Dus tóch genieten, maar met mate. Ja, hier kan ik me wel in vinden. Ik drink nl. graag een wijntje bij de warme maaltijd. Maar niet elke warme maaltijd past een wijntje bij, dus dan wordt de verleiding gelukkig al weer minder. En ook weer helemaal SMART. Gaat goed komen!
  • Maximaal 1 liter jus d’orange per weekend
    Eerlijk is eerlijk, die jus d’orange vind ik wel een ‘dingetje’. Maar als ik dan zie wat dit me aan calorieën scheelt, dan vóel ik dat het me daarom best eens zou kunnen lukken. Ik ga er dus voor om alleen in het weekend te genieten van m’n jus d’orange. Bovendien is de vervangende frisdrank zoals gezegd best erg lekker! Ik zeg “goedgekeurd”: 1 liter jus d’orange per weekend. SMART!
  • Water, 2-3 bakjes koffie en 1-2 glaasje(s) frisdrank op een doordeweekse dag
    Water is sowieso goed voor een mens. Ik ben dan ook van plan er een gewoonte van te maken steevast een glas water mee te nemen naar m’n werkplek. In de momenten dat ik dan even wegloop van m’n laptop kan ik dat glas easy peasy even bijvullen. De koffie zie ik ook helemaal zitten, ik vind nl. 2 tot 3 bakjes per dag echt wel maximaal. Wil graag ’s avonds ook lekker in slaap kunnen vallen ;-). En de frisdrank ’s avonds gaat ook zeker weten goed komen. Zin in meer 2 glazen heb ik beslist niet, dus géén verleiding daar. En valt het me zo nu en dan toch ergens zwaar? M’n vrouw is een prima stok achter de deur :-)……. SMART dus.

Meten van strategie 4: Eten met mate door geen 2e keer op te scheppen met avondeten. Meetcriteria:

  • Maximaal 1 bord eten per avondmaaltijd
    Dit is een lastige, want ik heb een bijna-chef-kok thuis. Maar goed, goeie afspraken gemaakt en uitgelegd dat ik geen 2e keer opschep vanwege, maar ondánks haar uitstekende kookkunsten. Een prima afspraak is zeker in dit geval erg SMART ;-)
    Goed, alle Measures zijn nu vastgesteld én ze zijn SMART! Dus ook de laatste stap is genomen. Hoog tijd om heel concreet met het OGSM aan de slag te gaan. En dat heb ik dan ook vol overgave gedaan toen ik in september 2016 aan dit uitdagende avontuur begon.

Maakte OGSM echt het verschil?

En? Zul je denken. Hoe is het afgelopen? Hoe is het allemaal gegaan en is het je ook echt gelukt? Want uiteraard zijn er obstakels geweest, moeilijke momenten en verleidingen. Toch is het me over all goed afgegaan en was het best zo nu en dan zwaar, maar toch won de motivatie het keer op keer. Mijn ‘wil’ overwon het van mijn ‘wens’. Met trots kan ik je dan ook vertellen dat het me daadwerkelijk gelukt is! Zie hier de resultaten:

  • Binnen een jaar ben ik ruim 8 kilo afgevallen!
  • Doel duidelijk behaald.
  • Mijn eet- en drinkpatroon is tot op de dag van vandaag aangepast!
    Op dit moment, 3 jaar na mijn voornemen, schommelt mijn gewicht, nog maar heel lichtjes, tussen de 85 en 87 kg. Het is dus gelukt om mijn eigen gedrag in positieve zin aan te passen
  • Ik drink nog altijd ± 2 liter water op een dag.
  • Nog altijd sport ik op de dinsdag- en de vrijdagochtend. Samen met mijn vrouw ;-)
    En het bevalt me uitstekend. Prima resultaat dus.
  • Binnen 6 weken was mijn schouder (frozen sholder?) weer veel soepeler. En veel sterker. Binnen een jaar was ik weer in staat om fanatiek te poetsen (jammer, dus geen excuus meer als bijv. de carport gepoetst moet worden, maar ja, je kunt niet alles hebben……). Badminton met mijn kids kan ook weer gewoon. Badminton met mijn vrouw lukt nog steeds niet… Dat heeft overigens niet met fysieke ongemak te voorzien, maar met het feit dat we beide ‘minder goed met verlies om kunnen gaan’ ;-)
    Dat mijn schouderprobleem en passant is opgelost is een geweldig extra resultaat. Dat had ik nooit verwacht. Ik had me er eigenlijk al een beetje bij neergelegd dat dat wel eens chronisch zou kunnen zijn…
  • En als voetballer had ik immers altijd een bloedhekel aan hard lopen in de zomer om in conditie te blijven? Nu loop ik met veel plezier hard op de crosstrainer. Sterker nog, ik ben bloedfanatiek. Inmiddels loop ik 15 min. gem. ruim 17 km per uur!

Het is me gelukt dankzij mijn sterke OGSM-plan, mijn focus en met doorzettingsvermogen. En natuurlijk dankzij mijn vrouw en de stimulans van mijn vrienden en familie (externe druk ;-)).

Ga jij ook voor deze mooie gamechanger? Met een goed OGSM in de hand is helemaal helder waar je naartoe wilt met je bedrijf of organisatie, maar zéker ook hoe je daar gaat komen. Je weet nu hoe OGSM werkt, je kunt er mee aan de slag. Laat jij je dromen ook uitkomen met OGSM? Kies voor jouw succes! Je zult versteld staan wat het je brengt.

Hieronder vind je het beloofde, concrete én complete OGSM plan op 1 A4-tje:

OGSM voorbeeld

Klik op afbeelding voor vergroting